• +31 (0)79 323 9558
  • Röntgenlaan 5, 2719DX Zoetermeer

Verschil letselschadeadvocaat en letselschadejurist

Verschil letselschadeadvocaat en letselschadejurist

Burgelijk wetboek

Een advocaat is een jurist, maar lang niet alle juristen worden advocaat.

Een advocaat is het toegestaan om te procederen voor de rechtbank en het gerechtshof, maar enkel een jurist is daartoe slechts beperkt bevoegd. Deze verschillen kunnen vragen oproepen. Daarom wordt in dit artikel kort en bondig uitgelegd wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een advocaat en een jurist. Wat kunnen deze verschillen betekenen voor een cliënt?

Opleiding tot letselschadeadvocaat

Een advocaat heeft na het behalen van zijn universitaire master Rechtsgeleerdheid de driejarige Beroepsopleiding Advocaten afgerond. Deze Beroepsopleiding Advocaten is een aaneenschakeling van praktijkervaring onder het toeziend oog van een ervaren advocaat én het volgen van de opleiding. Tijdens deze opleiding wordt de advocaat in spe een advocaat-stagiair genoemd. Bij voltooiing van de opleiding wordt hij beëdigd bij de rechtbank en mag hij zichzelf advocaat noemen en een eigen kantoor starten. Wanneer iemand advocaat is, kan hij zich verder specialiseren tot letselschadeadvocaat. Het beroep letselschadeadvocaat is dus een specifiek beroep dat jaren opleiding vergt.

Beroepsregels

Een letselschadeadvocaat blijf je ook weer niet zo maar. Een advocaat is automatisch (en is tevens ook verplicht) lid van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Zoals de naam al zegt, handhaaft de NOvA de orde, oftewel de beroepsregels, binnen de advocatuur. Het behalen van jaarlijkse nascholing behoort tot de verplichte beroepsregels om advocaat te blijven. Wanneer een advocaat de beroepsregels niet naleeft, kan hij voor de tuchtrechter worden gebracht. Daarnaast is een letselschadeadvocaat lid van de vereniging LSA waarvoor ook jaarlijkse een verplichting tot nascholing geldt. Als een zaak wordt behandeld door een letselschadeadvocaat, zijn bepaalde kwaliteiten dus gegarandeerd.

Titel jurist niet beschermd

In tegenstelling tot de titel van advocaat is de titel van jurist niet beschermd; laatst genoemde wordt niet gecontroleerd op de gedragsregels die voor een advocaat gelden. Een jurist heeft dan ook niet per se een universitaire master afgerond, maar mag ook juridische geschillen behandelen met een universitaire of hbo bachelor Rechten. Een jurist kan na zijn studie direct aan de slag als letselschadejurist maar heeft niet de opleiding, plichten en bevoegdheden van een letselschadeadvocaat. Een letselschadeadvocaat is dus ook een jurist, maar een jurist is zeker geen letselschadeadvocaat.

Belangrijkste verschil

Het grootste verschil is dat een advocaat mag procederen voor de rechtbank en het gerechtshof en een jurist dit slechts beperkt mag. Letselschadeadvocaat Thomas van Dijk weet dat de schade door een ongeval omvattender kan zijn dan het slachtoffer in eerste instantie denkt. Door meer dan 20 jaar ervaring overziet Mr. Van Dijk welke schade er allemaal kan ontstaan. Daardoor wordt de hoogte van de schadevergoeding van € 25.000,- (de maximale hoogte waarvoor een letselschadejurist is bevoegd om naar de kantonrechter te stappen) gemakkelijk overstegen. Je zou dus kunnen stellen dat een letselschadeadvocaat in veel gevallen een hogere vergoeding kan bewerkstelligen dan een letselschadejurist.

Kosten advocaat

De advocaatkosten kunnen in de meeste gevallen verhaald worden bij een aansprakelijkheidsverzekeraar, mits de aansprakelijkheid voor het ongeval ligt bij de tegenpartij. In een gratis en vrijblijvend eerste gesprek kan Mr. Thomas van Dijk vaak al inschatten wie aansprakelijk is.

Contact

Lijdt u schade door een ongeval en/of wilt u meer informatie hebben over hoe Letselschade advocaat Thomas van Dijk u kan bijstaan? Neem geheel vrijblijvend contact op via telefoonnummer: 079 323 9558 of via email: t.vandijk@advocaatvandijk.nl.